Grepit står bakom den nya smarta isvägen

Vi ger besökarna möjligheten att välja bästa möjliga tillfälle för ett besök.

Isvägen är ett stående inslag under Luleås vintermånader. Här kan man promenera i solljuset, åka skridskor på den plogade isen och ta en spark till en av de många grillplatserna. En mysig utflykt helt enkelt.


Men allt har en baksida. Ger man sig ut i nuläget är det svårt att veta om grillplatsen man siktar på är ledig eller inte. Det kan till och med vara så att det saknas ved. Hur mycket blåser det där ute, och är det kanske lite väl kallt just idag?


Det här är en fråga vi på Grepit, i samarbete med Luleå Tekniska Universitet nu tänker ta tag i.


Smart system förenklar för besökare

Tillsammans jobbar vi för att skapa ett smart system som känner av en hel rad med saker som kan vara intressanta att veta för en isvägsbesökare. För vår del så handlar det främst om det smarta i lösningen, insamlandet av den data som behövs för att svara på frågorna som besökarna har.


Genom sensorer utplacerade på isvägen och dess faciliteter kommer vi på Grepit kunna hålla koll på en rad olika faktorer som påverkar besökarnas upplevelse. Temperaturen ute på isen kan vara flera snäpp kallare än inne i stan. Isens tjocklek är viktig att hålla koll på, vilket vårt system kan göra i realtid – detsamma gäller snönivån och vindstyrkan.


Det är heller inte bara vädret vi kan mäta. Sensorerna kan även känna av fysiska föremål, som ved, sparkar, sittplatser och mer. På så vis kan vi berätta om vilka grillplatser som är tillgängliga för stunden och hur mycket ved dessa har kvar.

Hemsida samlar allt

Hur hittar man all den här informationen då? Jo, allting kommer finnas tillgängligt på en hemsida, skapad av oss på Grepit. På så vis kan besökare välja den perfekta dagen att ta sin tur på, utan att riskera otur med vädret, en överfull grillplats eller ett tomt vedförråd.


Projektet är ett naturligt sådant för Grepit. Vår expertis ligger inom Internet of Things, IoT, alltså att koppla upp olika föremål för att ge dem smarta funktioner. Som synes är det här projektet är ett bra exempel på detta. Att koppla upp isvägen mot internet är kanske inte en tanke som många har haft tidigare. Men som vi beskriver här är fördelarna många. Genom datan från sensorerna kan vi förbättra upplevelsen för alla besökare, och samtidigt ge möjligheter för studier åt Luleå Tekniska Universitet.